Truus Wijsmulder archief
Tijdens de opnamen van de documentaire Truus’ Children – die vorig jaar bij de NPO werd uitgezonden en ook op Netflix Benelux te zien was – en meer nog tijdens het monteren van de bijna 90 uur film-opnamen, ontstond een besef dat met alle interviews en documenten die tijdens de research zijn verzameld, de unieke archief-beelden die zijn opgespoord en de brieven en documenten die door de ‘Kinderen van Truus’ zijn aangereikt, dat er iets moest gebeuren met dit bijzondere en waardevolle materiaal.
Daarom heeft Stichting Ogen Open het idee geopperd een nieuw project te starten: een digitaal archief dat voor zoveel mogelijk mensen over de hele wereld toegankelijk moet worden: studenten, docenten, wetenschappers en onderzoekers in binnen- en buitenland. Maar ook voor andere mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in dit deel van de geschiedenis.
Voordeel van een digitaal platform is dat hiermee de jongere generatie wordt bereikt en dat de inhoud telkens kan worden aangevuld.
Het betreft hier uniek historisch materiaal over onder anderen het joodse leven voor de Tweede Wereldoorlog, de Kristallnacht, het verblijf van de kinderen in Nederland en het joods dagelijks leven in verschillende Duitse en Oostenrijkse steden vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Naast de inmiddels 25 getuigenissen zal in Het Truus Wijsmuller Archief ook veel van het andere materiaal dat verzameld is, worden ondergebracht. Op deze manier blijft een belangrijk en tot nu toe onderbelicht onderdeel bewaard van het joods erfgoed van Nederland.